Feedback

Upload analize

Cum doriti sa fiti contactat de catre un reprezentant Columna Medical Center?loader

Articole

Ce trebuie să ştii despre endometrioză

Endometrioza este o boală progresivă ce afectează între 10% şi 15% dintre femei. Este o afecţiune dificilă, deoarece simptomele şi modul de manifestare diferă foarte mult de la un pacient la altul, iar cauzele sale sunt în continuare neclare. Pentru a evita complicaţiile pe care aceasta le poate provoca, printre care se numără şi infertilitatea, este recomandat să vă informaţi din timp.

Această afecţiune este caracterizată prin prezența țesutului endometrial (mucoasa din interiorul uterului) în afara cavității uterine: ovare, trompe, cavitate peritoneală, în cazuri rare: cervix, vezică urinară, rect, intestine sau foarte rar chiar plămâni sau creier.

Nu se știe exact cum ajung aceste celule endometriale să aibă alte localizări decât cavitatea uterină. Există mai multe teorii, dintre care cele acceptate sunt: migrarea celulelor endometriale prin trompe în cursul menstrelor, teoria vasculară – migrarea prin vasele sangvine – și teoria limfatică – migrarea prin vasele limfatice.

Femeile aflate în perioada fertilă sunt afectate de endometrioza, cu incidența maximă între 25 și 35 de ani.

Boala se manifestă în moduri extrem de diferite. În unele cazuri aceasta nu prezintă niciun simptom și este diagnosticată accidental în cursul unei intervenții chirurgicale efectuate pentru o altă indicație, alteori pacienta prezintă dureri intense premenstrual și menstrual, dureri care de cele mai multe ori se accentuează în timp. Aproximativ 30%-50% din femeile care suferă de endometrioză asociază și infertilitatea ca manifestare a bolii, de aceea se prezintă la specialist.

Nu este clar nici mecanismul prin care endometrioza determină problemele de concepție, însă este demonstrat faptul că pacientele care se confruntă cu această afecţiune au ovocite și, implicit, embrioni de o calitate mai slabă, cu șanse mai mici de implant. Din acestă cauză pacientele cu endometrioză sunt sfătuite să nu amâne concepția, cu atât mai mult cu cât sarcina reprezintă cel mai eficient tratament.

De asemenea există și alte metode de tratament, dintre care cele mai eficiente sunt intervenția chirurgicală (laparoscopia) care urmărește îndepărtarea țesutului endometriozic sau medicația care inhibă dezvoltarea acestuia.

Pacientele care suferă de această boală și care își doresc copii trebuie să rețină că trebuie să se adreseze rapid specialistului în infertilitate și împreună cu acesta să găsească soluția cea mai bună de rezolvare care este diferită pentru fiecare caz în parte.

Dr. Diana COCEI

Medic primar obstetrica-ginecologie

Embriolog senior

Inchide