Feedback

Upload analize

Cum doriti sa fiti contactat de catre un reprezentant Columna Medical Center?loader

Articole

Ce trebuie să ştii despre infecţiile genitale feminine

Unul dintre principalele motive ale vizitelor în cabinetul ginecologic îl reprezintă infecțiile genitale feminine. Acestea sunt frecvente pentru persoanele tinere în cazul cărora activitatea sexuală predispune la fenomene inflamatorii şi ulterior infecțioase.

Pentru a înțelege modul de apariție și de evoluție a acestor infecții trebuie să privim puțin asupra aparatului genital feminin. Astfel, putem observa că există o continuitate între zona vulvară și extremitatea superioară a tractului genital, adică trompele și ovarele. Cavitatea abdominală comunică direct cu exteriorul în cazul femeilor, organele genitale formând un “conduct” reprezentat de vagin, col, uter, trompe.

De la nivelul vaginului pornesc inflamațiile și apoi infecțiile genitale. La început sunt asimptomatice, apoi se complică cu apariția unor secreții patologice și a unor simptome dureroase. Infecțiile din această zonă au un traiect ascendent, dacă rămân netratate, afectând colul uterin (cervicite) endometrul (endometrite), mușchiul uterin (metrite), trompele uterine (salpingite), ovarele (ovarite) sau chiar cavitatea abdominală (pelviperitonite – boala inflamatorie pelvină).

Din perspectiva punctului de plecare al acestor manifestări inflamator-infecțioase, cele mai frecvente sunt infecțiile vulvo-vaginale.

Astfel, trichomoniaza vaginală reprezintă aproximativ 10% din infecțiile genitale și este produsă de protozoarul flagelat Trichomonas vaginalis. 50% din femeile care sunt purtătoare de trichomoniază nu au simptome. În celelalte 50% secreția vaginală este modificată, apare senzația de arsură vaginală, sângerări anormale vaginale, durere la contact, dureri pelvine și dorsale neritmate de ciclul menstrual. Pentru aceste cazuri se utlizează agenți antiinfecțioși locali precum și antibiotice sistemice.

Candidoza vulvo-vaginală este cea mai frecventă infecție fungică a aparatului genital feminin. Femeile purtătoare de dispozitive intrauterine, cele care suferă de diabet sau gravidele sunt predispuse la această infecție. De asemenea este foarte frecventă după administrarea de antibiotice sau la persoanele cu imunitate deficitară. Secreția este specifică, aderența de pereții vaginali, de obicei rezistentă la tratament și recidivantă. Conduita optimă este reprezentată de regimul alimentar, tratamentul specific și normalizarea balanței imunitare.

Vaginoza bacteriană este de asemenea des întâlnită în rândul persoanelor tinere. Vaginoza bacteriană este întâlnită la 60% din totalul infecțiilor vulvo-vaginale. Flora normală lactobacilară este înlocuită cu specii microbiene care în mod normal trăiesc în vagin, dar care nu sunt ofensive. Dispariția bacililor Doderlein (cei buni) dă posibilitatea dezvoltării virulenței unor specii (Bacteroides, Gardnerella, Peptostreptococcus).

Tratamentul este atât local, cât și sistemic.

Infecția cu Neisseria și Chlamydia este frecventă la nivelul colului uterin. Agenții patogeni se cantonează în interiorul colului, unde pot constitui adevărate surse infecțioase. Evoluția este lentă, insidioasă, asimptomatică sau cu simptome vagi, apărute la menstruație sau sub forma unor infecții urinare. Duc la boală inflamatorie pelvină, infertilitate, sarcină extrauterină sau sindrom algic pelvin, dacă rămân netratate.

Boala inflamatorie pelvină (BIP) este o consecință a ascensionării infecției vaginale prin col, uter și trompe, afectându-le evident și pe acestea. Apariția BIP este favorizată de prezența dispozitivelor intrauterine și a manevrelor ginecologice. Chlamydia, Neisseria, mycoplasme sunt cei mai frecvenți germeni implicați.

 

Uretritele (gonococice sau ne-gonococice) prostatitele, epididimitele sau orhitele reprezintă inflamțiile și infecțiile tractului genital la bărbați. Sunt întâlnite o varietate de agenți patogeni implicați în aceste patologii, ele fiind un rezervor transmisibil pe cale sexuală.

Aceste patologii sunt rezolvate în mare măsură de educația sanitară, igiena sexuală și tratamentele specifice. Însă este important ca medicul la care mergeți să fie un specialist deoarece, deși pot fi tratate fără mari complicații, orice pas greșit poate aduce neplăceri pe viitor. Medicii ginecologi de la Columna Medical Center sunt specialiști în depistarea și tratarea acestor afecțiuni, ajutându-te de asemenea să poți trece cu bine de aceste probleme.


Dr. George VASILESCU

Medic primar obstetrică ginecologie

Specialist medicină anti-aging

Inchide