Feedback

Upload analize

Cum doriti sa fiti contactat de catre un reprezentant Columna Medical Center?loader

Articole

Curs Academia de FIV

CAP 1. Despre sănătatea reproductivă

1.1 Definiţie

1.2 Incidenţă & statistici

1.3 Modalităţi de prevenţie

CAP 2 Infertilitate

2.1. Definiţie & statistici

2.2. Simptome şi cauze ale infertilităţii

2.3. Tratament

CAP 3. Fertilizarea in vitro

3.1. Definiţie & statistici

3.2. Tipuri de tratament

 

CAP 1. Despre sănătatea reproductivă

 

1.1. Definiţie

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sănătatea reproductivă se referă la procesele şi funcţiile reproductive şi la sistemul reproductiv în toate etapele vieţii.
Femeile şi bărbaţii, în egală măsură, au libertatea de a decide dacă şi când doresc să devină părinţi, ca urmare trebuie să fie informaţi cu privire la metodele sigure, eficace, abordabile şi acceptabile de reglare a fertilităţii. Acest lucru înseamnă, pe de o parte, accesul la metodele sigure de contracepţie şi, pe de altă parte, accesul la investigaţiile care să stabilească până când poate fi amânat momentul concepţiei.

1.2 Incidenţă & statistici

 •  Nu există studii sau date exacte care să arate care este vârsta ideală pentru testele de fertilitate, însă conform experienţei specialiştilor în domeniu, aceste probleme au început să apară la vârste din ce în ce mai tinere, uneori chiar sub 30 de ani;
 •  Populaţia totală a României se aşteaptă să scadă semnificativ cu aproape 16% până în 2050, ca rezultat al ratelor scăzute de naşteri şi nivelului înalt de emigrare.
 •  Raportul dependenţei la vârstele înaintate se aşteaptă să rămână sub medie până în 2060, când se proiectează o cheltuială publică cu pensiile la aproximativ 15% din PIB.

1.3. Modalităţi de prevenţie

Din păcate, condiţiile de viaţă şi lipsa de informare corectă fac ca tot mai des să ne întâlnim cu pacienţi care au amânat prea mult momentul în care au hotărât să devină părinţi. Asta înseamnă că fie este nevoie de o intervenţie medicală complexă şi complicată, fie uneori, din nefericire, nicio intervenţie nu mai este posibilă.
Din acest motiv ne dorim sa începem o campanie de informare corectă şi completă, ne dorim să ajutăm pacienţii în primul rând să evite confruntarea cu diagnosticele dure şi cu tratamentele complicate ale infertilităţii de cuplu, să îi facem să înţeleagă că avem la dispoziţie investigaţii care îi pot ajuta să stabilească cât anume pot amâna momentul concepţiei. Mai mult decât atât, dacă totuşi consideră că încă nu sunt pregătiţi, le sunt puse la dispoziţie metode de cryoconservare a celulelor reproductive (atât ovocite, cât şi spermatozoizi) până la momentul ales.
Aşa cum am mai spus, aceste teste nu sunt complicate şi sunt reprezentate la femei de:

 • AFC (numărul de foliculi primordiali) care se realizează printr-un examen ecografic;
 • Profilul hormonal bazal + AMH care presupune o recoltare de sânge.

 

Investigaţiile pentru bărbaţi vizează:

 • Spermograma;
 • Gradul de fragmentare al ADN-ului, analize deloc complicate.

CAP 2 Infertilitate

2.1. Definiţie & statistici

Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a avea un copil, după un an de activitate sexuală regulată, neprotejată.

 

 • Parlamentul European, într-o rezoluţie din 2008, constată ca “infertilitatea este o boala recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii.
 • La nivel global se estimează ca infertilitatea afectează între 15-18% din populaţia aflată la vârsta fertilă, ceea ce înseamnă că 1 cuplu din şase suferă de această boală.
 •  Conform Institutului Naţional de Statistică, nivelul fertilităţii în anul 2010 reprezintă aproape 1/3 din nivelul fertilităţii din anul 1960, iar rata fertilităţii s-a redus, în aceeaşi perioadă, de la 2,3 copii la o femeie la 1,3.

 

2.2. Simptome şi cauze ale infertilităţii

Semnele de infertilitate se manifestă în diverse forme, de la comportamentul în timpul actului sexual, factori culturali, stare psihică, tulburări endocrine, probleme de nutriție, sănătate, etc. De asemenea, trebuie remarcat faptul că starea generală a sănătății unei persoane, care cuprinde toate aspectele, nu doar cele fizice, pot afecta fertilitatea.
Așa cum femeile au o perioadă fertilă de 28 zile, bărbații au, de asemenea, un ciclu hormonal, doar că nu este fix. Calitatea spermei poate să scadă fără să aibă vreo legătură cu acest ciclu hormonal, deși aceștia pot elibera spermatozoizi ori de câte ori doresc. Sperma de proastă calitate diminuează fertilitatea deoarece șansele ca acesta să poată fecunda ovulul scade.
Viciile, precum tabacul, alcoolul sau drogurile sunt factori care influențează capacitatea de concepere atât la femei cât și la bărbați, cauzând daune pe termen lung.
La femei, cel mai important semn al infertilității este iregularitatea ciclului menstrual. Cu toate acestea, este de reținut faptul că poate fi un semn și al altor probleme ce pun în pericol sănătatea.
Dacă o femeie nu are o greutate corporală normală, există posibilitatea ca fertilitatea să se diminueze. Atât femeile supraponderale cât și cele cu o greutate sub limita normală pot avea probleme de infertilitate.
Fătul are nevoie de o alimentație adecvată în timpul sarcinii, motiv pentru care și conformația bazinului este importantă. Dacă distanța dintre șolduri este mică, această misiune devine mai dificilă iar capacitatea de a concepe poate fi afectată.
Pe de altă parte, detectarea infertilizății la bărbați este mai dificilă. Dacă un bărbat cu o greutate sub limita normală poate deveni tată după fiecare contact sexual cu partenera sa, un bărbat cu un aspect mai sănătos, poate avea un număr mic de spermatozoizi. Cu toate acestea, în general, nivelul de fecunditate se diminuează pe măsură ce un bărbat crește în greutate. Problemele de sănătate în general, dar și înaintarea în vârstă duc la o scădere a virilității la bărbați.
Andropauza (procesul de menopauză la bărbați) poate fi anticipată prin detectarea la timp a semnelor infertilității. Alte semne ale infertilității la bărbați includ: căderea părului în mod regulat, nivel al libidoului scăzut, probleme de erecție, depresie, nervozitate.
Toate aceste simptome trebuie să ridice niște semne de întrebare care să aibă ca rezultat un consult specializat. Detectarea la timp a infertilității atrage după sine un tratament specializat care poate duce la împlinirea visului de a deveni părinte.

 

2.3. Tratament

Aşa cum o multitudine de cauze pot influenţa fertilitatea, tratamentul infertilităţii este extrem de diversificat şi presupune o colaborare strânsă interdisciplinară: ginecologi, embriologi, urologi, endocrinologi, hematologi, psihologi etc.
În linii mari, tratamentul infertilităţii constă în intervenţii medicamentoase, chirurgicale şi tehnici de reproducere umană asistată precum: inseminare intrauterină şi fertilizare in vitro.
Nu există un tratament universal valabil, fiecărui cuplu fiindu-i recomandate tratamente individualizate în funcţie de patologia implicată.

CAP 3. Fertilizarea in vitro

3.1. Definiţie & statistici

Fertilizarea in vitro reprezintă obţinerea embrionului în laborator şi transferul acestuia în uterul mamei.

 • În 1996 – 203.893 cicluri de tratament de fertilitate în Europa
 • În 2006 – 494.599 cicluri de tratament de fertilitate în Europa
 • Număr clinici de RUA în 1996 în Europa – 482
 •  Număr clinici de RUA în 2006 în Europa – 1016
 • 50% din reuşita unei proceduri de fertilizare in vitro se datorează experienţei şi priceperii embriologului.
 • Conform ultimelor statistici prezentate de Societatea Europeană de Reproducere Umană şi Embriologie (eshre.org), rata de succes a procedurilor de reproducere umană asistată se situează la nivel european la aproximativ 33.8%.

3.2. Tipuri de tratament

 

 • FIV standard – obţinerea embrionilor se face prin punerea în contact a ovocitelor partenerei (extrase anterior prin puncţie ghidată ecografic) cu un număr determinat de spermatozoizi ai partenerului. Atunci când acest număr nu poate fi obţinut prin tehnicile de preparare a spermei, se apelează la ICSI.
 • ICSI (injecţia intracitoplasmatică a spermatozoidului) – obţinerea embrionilor se face prin injecţia unui spermatozoid selectat al partenerului în ovocitul femeii.
 • Diagnosticul de preimplantare PGD – Preimplantation Genetic Diagnosis, se recomandă cuplurilor cu boli genetice în antecedente sau care au întampinat probleme în a obţine sau a păstra o sarcină.
 • Screeningul genetic de preimplantare PGS – Preimplantation Genetic Screening, se recomandă în vederea depistării aneuploidiilor, adică modificările de număr şi structură ale cromozomilor la nivel embrionar.
Inchide