Feedback

Upload analize

Cum doriti sa fiti contactat de catre un reprezentant Columna Medical Center?loader

Articole

Fertilizare in Vitro şi riscul apariţiei cancerului – Mit sau Adevăr?

Fertilizarea in vitro este un tratament din ce în ce mai frecvent în rândul cuplurilor care nu pot concepe. De la an la an numărul ciclurilor FIV creşte în toata lumea, pentru unele cupluri această terapie fiind ultima variantă de concepţie cu propriile ovocite.

Istoria stimulărilor ovariene pentru fertilizare in vitro începe relativ recent, primele încercări datând de mai puţin de 3 decenii încoace. Încă de la început s-a pus problema dacă tratamentul de stimulare ovariană pentru FIV este sau nu dăunător, dacă provoacă sau nu provoaca cancer.

Informaţiile sunt diverse, majoritatea neavând la bază studii de cercetare clinică corecte şi acreditate.

Dar mai întâi să vedem în ce constă un tratament hormonal complet de Fertilizare In Vitro. După toate investigaţiile efectuate, pacienta primeşte tratamentul hormonal de stimulare ovariană, conform unor protocoale, rolul acestuia fiind de a dezvolta mai mulţi foliculi, deci mai multe ovocite (ovule – popular). De regulă fiecare folicul conţine un ovocit (dar sunt şi cazuri de foliculi goi).

În mod natural, pe un ciclu nestimulat, se dezvoltă un singur folicul (cu un singur ovocit), folicul care se va sparge (ovulaţia). Concluzia este că stimularea ovariană are drept scop ovulaţiile multiple. Numai că acest lucru nu se produce întrucât cu aproximativ 4 ore înainte de producerea ovulaţiei, foliculii se puncţionează şi se extrag ovocitele, acestea fiind fertilizate în laborator, obţinându-se astfel embrioni. Este nevoie de mai mulţi embrioni întrucât nu toţi se dezvoltă în acelaşi mod, unii dintre ei chiar oprindu-şi multiplicarea în laborator.

De când s-a început studierea cauzelor care pot duce la cancer ovarian s-a constatat că femeile care au “pauze” ovulatorii (contraceptive, sarcini) au un risc mai mic pentru această maladie. Invers, ovulaţiile frecvente, fără pauză, pot constitui un factor de risc. Teoretic, orice tratament hormonal facut în exces poate avea drept consecinţă apariţia unui cancer la nivelul ovarelor sau sânului. Numai că dozele utilizate în fertilizarea in vitro, chiar dacă această manevră este repetată de 4 – 5 ori, nu reprezintă un pericol din acest punct de vedere, studiile arătând o incidenţă a cacerului similară cu grupul de persoane care nu au primit vreodată tratament hormonal de stimulare ovariană.

În acest sens un studiu efectuat la peste 67.000 de paciente care au primit stimulare ovariană pentru FIV în perioada 1994 – 2011 (deci pe o perioada mare şi pe un număr sugestiv de subiecţi pentru a trage o concluzie justă), constată că stimularea ovariană pentru FIV nu a influenţat cu nimic riscul de apariţie a cancerului. În tot studiul s-au înregistrat 45 cazuri de cancer ovarian, identic ca şi procent cu populaţia care nu a fost supusă vreunui tratament hormonal.

Ca şi concluzie, tratamentele hormonale pentru FIV precum şi puncţiile ovariene (chiar repetate) nu măresc riscul de cancer, acest aspect fiind un lucru extrem de pozitiv pentru pacientele care recurg la această formă de tratament.

Dr. George VASILESCU

Medic primar obstetrica ginecologie

Specialist medicina anti-aging

Experţii Academiei de FIV sunt alături de tine cu informaţii şi suport, pentru ca visul de a deveni părinte să se transforme în realitate!

Inchide