Feedback

Upload analize

Cum doriti sa fiti contactat de catre un reprezentant Columna Medical Center?loader

Articole

Varicocelul – cauză a infertilității masculine

Bărbații care se pregătesc pentru a deveni părinţi trebuie să știe că, înainte de a face acest pas, este indicat să afle care sunt problemele care le-ar putea sta în cale și cum pot să le preîntâmpine.

Varicocelul reprezintă dilatația varicoasă a ramurilor peritesticulare a venei spermatice. Este mai frecvent pe partea stângă, din cauza conformației anatomice normale a venei spermatice stângi.

Poate să fie și bilateral, situație mult mai puțin frecventă și prezentă la pacienții ce prezintă o predispoziție genetică la boala varicoasă, prin afectarea calității peretelui venos sau a valvelor venoase.

 

Cauzele apariției varicocelului

Cauza apariției varicocelului primar idiopatic este legată de calitatea peretelui venos sau a valvelor venoase și în general se prezintă că o patologie moștenită ereditar cu punct de plecare genetic. Varicocelul se prezintă la examenul clinic ca o masă peritesticulară de dimensiuni variabile, ce se accentuează în ortostatism și care la palpare da senzația tipică de “sac cu râme”.

 

Simptomatologia varicocelului

Simptomatologia variază de la lipsa oricărei manifestări până la jenă dureroasă, disconfort, apărute mai ales după efort sau ortostatism prelungit. Examenul ecografic completează tabloul clinic putând arăta calibre venoase varicoase, cu diametre ce cresc la manevra valsalva și depășesc 3 mm.

De cele mai multe ori când întâlnim un varicocel acesta este însoțit de o calitate modificată a spermei, în cele mai multe cazuri oligoastenospermie. Implicarea varicocelului în problemele de infertilitate face că abordarea terapiei acestuia să fie personalizată în funcție de calitatea spermei și de vârstă pacientului.

 

Tratamentul varicocelului

Astfel, la pacienții cu calitatea spermei afectată minim sau moderat se recomanda într-o primă etapă efectuarea de inseminări artificiale (uneori acest lucru fiind șansa cuplului de a obține o sarcină).

Terapia chirurgicală efectuată clasic sau laparoscopic este recomandată în cazurile în care inseminarea nu dă rezultate sau calitatea spermei este mult afectată și nu permite efectuarea de inseminări. De asemenea, rezolvarea chirurgicală este recomandată mai degrabă pacienților tineri, considerându-se că rezultatele postoperatorii legate de calitatea spermei la pacienții mai vârstnici nu sunt pe măsură așteptărilor (deseori, corecția chirurgicală venind prea târziu).

În concluzie, pentru rezolvarea problemelor de infertilitate la pacienții ce prezintă varicocel, Academia de FIV recomandă evaluarea de către un medic urolog cu experiență în tratamentul infertilității masculine și a procedurilor specifice aferente.

Text: Dr. Mihai Bucur, medic primar urologie

Specializari: Andrologie, embriologie, ecografie

 

Inchide